BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Interaciunea radiatiilor X cu substanta (atenuarea radiatiilor X)

Interactiunea radiatiilor X cu substanta are loc atat in functie de substanta cat si de energia radiatiilor. O modalitate utila de analiza interactia radiatiilor X cu substanta este observarea atenuarii unui fascicol de radiatii la traversarea unei substante. In figura de mai jos este aratat coeficientul de absorbtie al unui fascicol de radiatii X, µ, pentru fier, in functie de energia radiatiilor. Atenuarea sau absorbtia radiatiilor X este precizata prin intermediul unui coeficient liniar, µ, definit in cazul unui fascicol colimat si monocromatic de radiatii.

               

Coeficientul de absorbtie este o suma de coeficienti datorati diferitelor procese de interactie a radiatiilor X cu substanta:

  • Imprastierea Thomson sau Rayleigh (R) este o imprastiere clasica care are loc cand un foton interactioneaza cu intregul atom; fotonul este imprastiat fara a afecta energia interna a atomului sau energia fotonului.
  • Efectul Compton (C) are loc cand un foton X ciocneste un electron slab legat al atomului si are drept rezultat imprastierea fotonului (de energie joasa).
  • Efectul fotoelectric (FE) are loc cand fotonul este absorbit de atom urmat de eliberarea unui electron (ionizarea atomului). Trecerea din stare ionizata in stare neutra, prin rearanjarea electronilor atomului determina emisia unei radiatii X caracteristice atomului.
  • Formarea de perechi (FP) are loc cand fotonul are o energie mai mare de 1,02MeV si se datoreaza interactiei dintre foton si nucleul atomului; rezultatul este producerea unei perechi electron-pozitron (si disparitia fotonului).
  • Fotodezintegrarea este procesul prin care un foton este capturat de nucleul unui atom urmat de emisia unei particule. Procesul are loc la energii mari ale fotonului.
  • Aplicatia de mai jos arata absorbtia unui fascicol de fotoni X intr-un bloc de substanta (figurat prin dreptunghiul gri). Sunt figurate drumurile fotonilor in blocul de substanta; detectorul se afla sub bloc.
  • Coeficientul liniar de absorbtie este suma contributiilor coeficientilor datorate efectelor descrise anterior.
  • Aplicatia permite alegerea substantei, a grosimei blocului (intre 0,1cm si 100cm) a tensiunii de polarizare din tubul de producere a radiatiilor X.
  • Reprezentarea grafica arata intensitatea radiariei detectate in functie de energia fotonilor (exprimata in KeV).
  • Actionarea butonului <Raze X> permite obzservarea unui singur proces de interactie (un singur foton); butonul <Auto> determina obtinerea rezultatului dupa 200 de fotoni incidenti. In casetele corespunzatoare se inregistreaza numerele de procese corespunzatoare imprastierii Thomson (R), Compton (C), efectului fotoelectric (FE), formarii de perechi (FP). In caseta <Nr. inter.> sunt contorizati fotonii care nu au suferit nici o interactie la traversarea blocului.

 

   

 

               

In figura de mai sus este ilustrat un fascicol monoenergetic de fotoni cu intensitatea Io care traverseaza un material de grosime x si densitate p; atenuarea fascicolului are loc dupa legea de mai jos:

I/Io = exp(-(µ/p)x)        

Legea mai poate fi scrisa si sub forma:

µ/p = ln(Io/I)/x        

Io, Isi x pot fi masurate.


Next